Istanbul Fakta

Istanbul som är Turkiets största stad ligger på gränsen mellan Europa och Asien. Folkmängden ligger idag på ca 15 miljoner, där omkring 60% av befolkningen bor på den Europeiska sidan och 40% på den Asiatiska sidan. De båda världsdelarna skiljs åt genom ett smalt sund, Bosporen. Högt ovanför Bosporen går två väldiga hängbroar som länkar samman Europa med Asien. Bosporen tillhör för övrigt ett av världens mest trafikerade sund!

istanbul-bosporen-blogg

 Här står jag på färjan som ska ta oss på tur längs Bosporen..

Staden kan delas in i tre delar,  den “gamla staden” på halvön mellan Gyllene hornet och Marmarasjön, den “nyare staden” norr om Galata Tower och den “asiatiska delen” på andra sidan Bosporen.

DSC_0919

Mysig gata i nya stan..

För övrigt så är priset på mat bara snäppet billigare än i Sverige. Boende däremot upplever jag som billigt, men alla prisklasser finns ju. Du kan lätt hitta något för ca 200-250 kr/natten. Kolla själv på Booking.com Även shoppingen är grym och billig, det finns verkligen allt och lite till! I gamla stan hittar du mest turkbutiker med kopior mm medans du finner mer märkesbutiker i nyare stan.

Sevärdheterna då? Det finns så otroligt mycket att se och göra i Istanbul. Du lär aldrig bli uttråkad! Staden där nytt möter gammalt, en otroligt bra mix. Några av de mest kända är Hagia Sophia, Blue Mosque, Galata Tower, Topkakipalatset, ta en färja längs Bosporen, Grand Bazaar, Kryddbasaren mm.

Ju mer jag får se av staden ju mer börjar jag älska den. Jag kommer absolut att återvända igen! En långweekend på 4 dagar är en helt perfekt getaway. Nästa gång får det dock bli på sommaren då det blivit lite varmare! 🙂

istanbul-blogg-fakta

Där gammalt möter nytt..

istanbul-gamla-stan

Utsikten från vårt tak i gamla stan..

istanbul-kryddbasar

Kryddbasaren..

istanbul-gamla-stan

Gamla stan..

Visste du att?

Resa hit?

För er som vill läsa mer om Istanbul så rekommenderar jag den HÄR reseguiden. Grym! 🙂

By Bloggithailand.se on 20 mars, 2015 · Posted in Alla Inlägg, Istanbul, Turkiet

Be the first to post a comment.