Warning: Illegal string offset 'map' in /storage/content/73/143173/bloggithailand.se/public_html/wp-content/themes/trawell/core/helpers.php on line 1840 Warning: Illegal string offset 'map' in /storage/content/73/143173/bloggithailand.se/public_html/wp-content/themes/trawell/core/helpers.php on line 1840 Bestigning av Galdhöpiggen | Blogg i Thailand.se

Bestigning av Galdhöpiggen

Dag 2. Efter en kall natt vaknar vi upp i tältet på Bøverdalens camping, frusna men utvilade efter gårdagens tur. Vädret visar oss +3 grader och blåst. Hmm. Mitt i Juli? I just denna stund känns det inte så jättelockande att bestiga Norges högsta berg.

Vi skuttar in på campingens café och dricker kaffe, småpratar med personalen om väder och vind. Får höra att det ska bli riktigt blåsigt bland topparna idag, minst 15 m/s. Efter kaffe och frukost i magen beger vi oss upp med bil för den snirkliga vägen mot Juvasshytta på 1841 m.ö.h. Fast beslutna om att nå toppen på Galdhöpiggen. Väl uppe ligger tempen på +1 och snön faller över oss. Att det dessutom blåser 15 m/s gör inte att det känns varmare direkt

Vi trotsar vädret och bokar in oss på den guidade turen som går 2 gånger / dag. Vi tar den senare tiden kl 11.30. Det blir vi och tre till plus guide som följs mot toppen. Själva turen upp är inte särskilt fin, det är sten och snöpartier som varvar varandra med en glaciär i mitten. Inte alls krävande, rena rama Söndagspromenaden jämfört med vad vi är vana. En lätt lutning hela vägen, förutom den sista kilometern som lutar brant uppförs.

Vi får höra av guiden att vi har årets sämsta väder. Konstant snö och blåst i 15-18 m/s som piskar våra kinder. Sikten är in i det närmsta obefintlig, som en vit dimma som ligger framför oss. Men jag är lika glad för det, jag tycker det är hur coolt som helst! 

Leden består som sagt av sten och snöpartier som varvar varandra, förutom i mitten där vi går fastbundna i rep över en glaciär på 2 km. Otroligt vad det stormar över den! Annars går vi i ett lugnt och jämnt tempo hela vägen upp vilket tar 2 h 40 min. Vi stannar för fika 35 min på toppen för att sedan gå ner på 2 h. En total tid på 5 h 15 min. 

Bøverdalen camping

Bøverdalen camping ligger perfekt till vid början av vägen upp till Juvasshytta

Juvashytta fjällstation

Juvasshytta Fjällstation

Bestigning av Galdhöpiggen från Juvasshytta

Början på leden med Juvasshytta i bakgrunden

Bestigning av galdhöpiggen

Leden som består av en svag lutning av sten och snö

Bestigning av Galdhöpiggen

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder

Över glaciären på Galdhöpiggen

Framme vid glaciären där guiden tar fram rep som alla hakas fast i

Galdhöpiggen glaciär

Med guide till Galdhöpiggen

Vandring till Galdhöpiggen

Bestigning av Galdhöpiggen

Den sista kilometern som lutar som mest

Toppen på Galdhöpiggen

Äntligen toppstugan i sikte

På toppen av Galdhöpiggen

På toppen av Norges högsta berg, Galdhöpiggen

Jag hade ingen större lust att gå med guide, men det var ju hur kul som helst! En annorlunda upplevelse. Jag tror nästan inte det är möjligt att gå utan heller, då du går över en glaciär + att leden var dåligt markerad. Så turen rekommenderas varmt.

Värt att veta 

  • Tälta inte på Juvasshytta, alldeles för kallt!
  • Bomavgift på 100 kr för att ta dig upp till Juvasshytta
  • Du måste gå med guide från Juvasshytta, kostar 250 kr
  • Smörj med solkräm även om det inte är sol, vi blev ordentligt brända på glaciären
  • Solglasögon känns också som ett måste, då du lätt blir snöblind
  • Toppstugan erbjuder lättare mat och dryck + wifi, tar endast kontanter
  • Vandringstiden är beräknad till totat 5-7 h med paus på toppen

–>> Här finner ni alla inlägg från Norge 

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.